27 11 2022
srenbs
Home / Saopštenja / NAGRADNI JAVNI KONKURS ZA DOSTAVU IDEJNIH PRIJEDLOGA NA TEMU: SPOMENIK NA KAZANIMA

NAGRADNI JAVNI KONKURS ZA DOSTAVU IDEJNIH PRIJEDLOGA NA TEMU: SPOMENIK NA KAZANIMA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) objavljuje Nagradni konkurs kojim će se afirmisati idejno rješenje trajnog spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima, a obzirom da se radi o stradanju civila različite etničke pripadnosti, spomenik se može afirmisati i kao obilježje svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

Obzirom da je spomenik ubijenim civilima na Kazanima dug svih građana Sarajeva, a shodno tome da ne postoji spomenik svim stradalim civilima u Bosni i Hercegovini, odlučili smo se za jedan jedinstven spomenik koji će obilježiti sve civilne žrtve rata u našoj zemlji.

Konkurs je otvoren za učesnike/ce do 35. godine starosti, koji/e se bave profesionalno ili amaterski slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, pisanjem, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Konkurs je otvoren do 28.2.2019. godine.

Objavljivač javnog konkursa zadržava pravo korištenja prispjelih radova za priređivanje u svojim  budućim publikacijama, analima, web stranici i sl.

Radovi koji vrijeđaju na rasnoj, vjerskoj, etničkoj, spolnoj ili rodnoj osnovi neće biti razmatrani.

Propozicije:

  1. Pravo učešća imaju autori/ce koji su svojim djelovanjem i stvaralaštvom vezani za prostor bivše SFRJ.
  2. Autori/ce svoj nacrt idejnog rješenja za spomenik mogu dostaviti u obliku crteža, skice, priče, nacrta ili bilo koje druge forme kojom se izražavaju. Bez obzira na dostavljenu formu, svaki/a autor/ica uz idejni prijedlog treba dostaviti i kratak opis idejnog rješenja (do 500 karaktera).
  3. Svaki konkursni paket treba sadržavati: autorsko djelo, kratak opis idejnog rješenja, biografiju i fotografiju kandidata.

Konkursnu dokumentaciju potrebno je poslati na adresu: UDIK, Grbavička 51, 71000 Sarajevo, BiH ili na e-mail: official.udik@outlook.com sa naznakom: Za konkurs „Spomenik na Kazanima“.

Pet najboljih rješenja biće uneseni kao idejni prijedlozi u okviru nove UDIK-ove publikacije, a prvoplasirano rješenje biće nagrađeno i robnom nagradom. Pobjednici idejnog rješenja biće objavljeni najkasnije do 4.3.2019. godine.

Detaljnije informacije o konkursu, načinu prijave i pobjedničkoj nagradi su dostupne na web stranici www.memorijali.org.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica