16 5 2022
srenbs
Home / Saopštenja / PRESS KONFERENCIJA U BRČKOM

PRESS KONFERENCIJA U BRČKOM

Publikacija_naslovnaUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u utorak, 30. avgusta 2016. godine, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, organizovati press konferenciju sa ciljem predstavljanja publikacije pod nazivom „Ratni zločini u Brčkom (1992 – 1995) – PRESUDE“.

Ovo je prva knjiga iz edicije „Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini“, u okviru koje se nalazi ukupno 14 presuda za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom u Brčkom tokom rata devedesetih. Cilj ovog dokumentovanja jeste jasnije predočavanje presuda sudova za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali i sprečavanje mogućnosti manipulacije presuđenim činjenicama u vezi osuđenih ratnih zločinaca za prijeratnu opštinu Brčko. Ovo je ujedno i pokušaj izgradnje pravednijeg mira i stvaranje mogućnosti za izgradnju jedinstvenog spomenika civilnim žrtvama svih nacionalnosti u Brčko distriktu BiH.

Mjesto događaja je Hotel Jelena, Bulevar mira br. 5, Brčko,

a vrijeme početka aktivnosti je 13:00 sati.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski