16 5 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA U LOGORU „LUKA“ U BRČKOM

GODIŠNJICA STRADANJA U LOGORU „LUKA“ U BRČKOM

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u utorak, 3. maja 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu godišnjice stradanja u logoru „Luka“ u Brčkom. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu mladih u Brčkom sa početkom u 12 sati.

Podsjećamo da je logor „Luka“ otvoren 4. maja 1992. godine, a služio je za mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Brčko. Formiran je od 4 sabirna centra: Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži – pašina džamija i Policijska uprava Brčko. Za ratne zločine u Brčkom suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću. Upravnik logora Goran Jelisić, poznatiji kao Adolf, priznao je krivicu i osuđen je na 40 godina zatvora. Pred Osnovnim sudom u Brčkom, za ratni zločin su optuženi: Kosta Kostić, Konstantin Simonović, Fikret Piklić i Monika Ilić – Simonović – Karan. Tužilaštvo BiH je 2015. godine podiglo optužnicu protiv ratnog općinskog načelnika Brčkog, Đorđa Ristanića.

Ovom aktivnošću UDIK želi odati počast svim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene i streljane, te podsjetiti javnost da pamćenjem možemo obezbjediti da se ovakvi zločini više ne ponove.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski