16 5 2022
srenbs
Home / Saopštenja / MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u četvrtak, 10. decembra 2015. godine, organizovati aktivnost u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu mladih u Brčkom sa početkom u 12 sati.

Međunarodni dan ljudskih prava se obilježava na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i kada je po prvi put u istoriji čovječanstva priznato da svako, bez ikakvih razlika i izuzetaka, ima pravo na „život, slobodu i sigurnost“. Ova prava se stiču rođenjem, neotuđiva su i nedjeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost, pol, seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, jezik ili bilo koji drugi status. S tim u vezi, svjesni smo činjenica da Bosna i Hercegovina njeguje kulturu nasilja i da svakim danom sve više pokazuje naznake zemlje sa oslabljenim demokratskim principima. U istom momentu, to dovoljno daje snage onima koji ne poštuju različitost drugog i drugačijeg da provode nasilje koje se ogleda na razne načine u zajednici.

Ovom aktivnošću, UDIK želi pozvati javnost na solidarnost prema svima onima u Bosni i Hercegovini kojima nisu obezbjeđena osnovna ljudska prava. Takođe, UDIK želi poslati poruku da su ravnopravnost i poštovanje različitosti osnova u izgradnji mira, te da samo tako možemo govoriti o Bosni i Hercegovini kao o demokratskoj državi.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski