16 5 2022
srenbs
Home / Saopštenja / PROMOCIJA KNJIGE „20 GODINA POSLIJE: POLITIČARI O RATU U BOSNI I HERCEGOVINI“

PROMOCIJA KNJIGE „20 GODINA POSLIJE: POLITIČARI O RATU U BOSNI I HERCEGOVINI“

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u ponedjeljak, 9. novembra 2015. godine, organizovati promociju knjige „20 godina poslije: političari o ratu u Bosni i Hercegovini“. Promocija će se održati u 17:30 sati u zgradi Islahijeta u Brčkom gdje će pored autora knjige, Edvina Kanke Ćudića, o istoj govoriti i bivši ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić.

„Političari o ratu u Bosni i Hercegovini“ predstavlja drugu knjigu edicije „20 godina poslije“ koja za cilj ima da dokumentuje mišljenje, razumijevanje i percepciju rata u BiH od strane eminentnih intelektualaca koji su neposredni svjedoci ratnih zbivanja u BiH a pri tome su mnogi od njih još uvijek u javnom životu i kreiranju političke situacije u našoj zemlji.

Ovom publikacijom UDIK želi doprinijeti procesu memorijalizacije i suočavanja sa prošlošću s ciljem boljeg razumijevanja stanja zajednice u kojoj se nalazimo i slanja jasne poruke, a koju je u intervjuu najbolje opisala prof. dr Dubravka Stojanović: „Mi moramo stalno da radimo i stalno da govorimo i pišemo, organizujemo akcije, postanemo vidljiviji u javnosti. Ali, jedini pravi način je da teramo države da se prizovu pameti, jer samo države mogu da ostvare onu vrstu pomirenja koja nam je neophodna. A daleko su od toga. Ne samo od pomirenja nego i od razumevanja potrebe za njim.“

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski