16 5 2022
srenbs
Home / Saopštenja / 20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI – PAMTIMO

20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI – PAMTIMO

20-godina-od-genocida-u-Srebrenici-642x336

            Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.
            Tim povodom, a u sklopu kampanje obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. dana u mjesecu, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i organizacije iz regiona organizovale su razne aktivnosti.
            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) započeo je aktivnosti u mjesecu februaru posjetom Memorijalnom centru „Potočari“ gdje su aktivisti odali počast ubijenim žrtvama genocida.
            U mjesecu martu UDIK je organizovao okrugli sto u Gradskom Vijeću grada Sarajeva gdje su mladi iz Srbije i BiH govorili o suočavanju sa genocidom u Srebrenici te percepcijama mladih u pogledu pamćenja genocida u budućnosti.
            U aprilu aktivisti UDIK-a su postavili grupu transparenta na Eiffelovom mostu. Na transparentima su se nalazile poruke preživjelih koje su trebale da podsjete javnost na ovaj masakr.
            U mjesecu maju aktivisti UDIK-a su održali stajanje na Trgu mladih u Brčkom, a nakon toga su uputili zahtjev Skupštini Brčko distrikta BiH sa ciljem da se proglasi Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Taj zahtjev UDIK je predao u mjesecu junu i Predsjedništvu smatrajući da Bosna i Hercegovina kao i Srbija, ali i Crna Gora zanemarujući ovo pitanje učestvuju u politici poricanja genocida u Srebrenici.
            Završna aktivnost UDIK-a obaviće se 11. jula 2015. godine u Memorijalnom centru „Potočari“ gdje će aktivisti UDIK-a zajedno sa organizacijama iz regiona koje su učestvovale u kampanji održati stajanje te na taj način odati počast žrtvama.
            UDIK podsjeća da je kampanja „PAMTIMO“ nešto što je okupilo organizacije civilnog društva oko jedne stavke, a to je da se poklonimo svim žrtvama genocida u Srebrenici. Cilj je bio da se o Srebrenici govori tokom cijele godine a ne samo u mjesecu julu.Konačan cilj kampanje je da „pritisne“ države regiona da donesu „Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“ jer je Srebrenica naše moralno i političko pitanje ali i finalna verzija svih ratnih zločina počinjenih u BiH. Srebrenica kao i svi zločini genocida u svijetu ostavlja najdublji trag u našim sjećanjima a njeno pamćenje je ono što će dovesti da se riječi „nikad više“ zaista nikad i ne dogode.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski