28 6 2022
srenbs
Home / Saopštenja / OBILJEŽITI MJESTA UBISTVA HUSEINA KRŠE I HAJRUDINA MUZUROVIĆA U BRČKOM – INFOBRCKO.COM

OBILJEŽITI MJESTA UBISTVA HUSEINA KRŠE I HAJRUDINA MUZUROVIĆA U BRČKOM – INFOBRCKO.COM

ubistva Huseina Krše i Hajrudina Muzurovića 1

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) danas je u povodu obilježavanje godišnjice od počinjenih zločina u logoru „Luka” u Brčkom sa transparentom na Trgu mladih u Brčkom i stajanjem odalo počast svim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene, a potom i streljane tokom ratnih dešavanja na području Brčkog i BiH.

„Mi svojim činom stajanja želimo podsjetiti, ali i upozoriti javnost da se ovakvi zločini ne smiju nikada zaboraviti. Brčko bio jedan od devet gradova u BiH u kojem je počinjen zločin iz razloga što je bio ubrajan u predmet protiv Slobodana Miloševića. Nas žalosti što u ovom gradu još uvijek nema empatije i odgovornosti da se obilježe mjesta ubistva Huseina Krše i Hajrudina Muzurovića gdje su ubijeni od Gorana Jelisića. Te slike ubistva su obišle cijeli svijet i to bi bila dužnost i odgovornost svih građana Distrikta. Treća činjneica što nas žalosti što na logoru „Luka” ne stoji ko je odgovoran za ove zločine koji su počunjeni u logoru „Luka” i Brčkom. Zašto ne stoji da su to ipak ljudi koji su imali srpska imena i prezimena koji su bili pripradnici SDS-a koji su vršili zločin u ovom gradu, a znamo da je po mišljenju haškog tribunala u ovog gradu počinjen genocid. Danas sa transparentnom se nalazimo u centru grada kako bi skrenuli pažnju na ta dešavanja i takođe ovaj transparent je poruka i međunarodnoj zajednici”, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanje i komunikacije Brčko distrikt BiH.

ubistva Huseina Krše i Hajrudina Muzurovića 2

Ćudić je kazao da su u logoru „Luka” u Brčkom počinjeni stravični zločini i da na takve događaje treba ukazivati kako se ne bi zaboravilo i nikada više ponovilo.

„Logor „Luka” je otvoren 4. maja 1992. godine u Brčkom, a formiran je od četiri sabirna centra u gradu Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži-pašina džamija i Policijska uprava Brčko. U ovom zloglasnom logoru počinjeni su stravični zločini. Upravnik logora Goran Jelisić zvani Adolf priznao je krivnju u Haškom tribunalu i osuđen je na 40 godina zatvora. Trenutno služi kaznu u zatvoru u Italiji. Branko Pudić osuđen je na godinu dana zbog zlostavljanja zatvorenika u ovom logoru dok je Monika Simonović, poznata i kao „žena monstrum”, osuđena na 2,5 godine zatvora”, kazao je Ćudić.

Izvor: www.infobrcko.com

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica