04 7 2020
srenbs
Home / Saopštenja / UDIK u Brčkom obilježio Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

UDIK u Brčkom obilježio Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

DSC_1805

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Brčko distrikta BiH danas je u Brčkom na Trgu mladih održalo akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.

“Ovo je naša druga akcija u Brčko distriktu BiH. Mi inači pozivamo u BiH na jedan način kroz ulične akcije i smatramo da je to jedan od najvažnijih dijelova i suočavanja sa prošlošću. Kada pogledamo mi još uvijek ovdje živimo kulturni, etnički aparthejd kao npr. dvije škole pod jednim krovom. Takođe, smatramo da u Brčko distriktu BiH još uvijek postoji nadnacionalni pojam, etnički isklasirano, odnosno kada dublje pogledamo ispod ove površine mi ćemo naići na duboku podijeljenost u Brčko distriktu BiH. Mi smatramo da su Sjedinjene Američke Države, jedni od onih koji su osnovali Distrikt 2000. godine, imali potpuno drugu zamisao za Brčko, a to je jedan grad multikulturalnosti, a mi to danas nemamo u Brčkom”, kazao je Edvin Kanka Čudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanje i komunikacije.

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obilježava se na dan kada je 1960. godine u Šarpvilu u Južnoj Africi policija ubila najmanje 69 demonstranata koji su protestovali protiv rasističkog režima.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica