04 7 2020
srenbs
Home / Saopštenja / Obilježen Međunarodni dan borbe protiv diskriminacije: Radio Brčko Distrikta BiH

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv diskriminacije: Radio Brčko Distrikta BiH

DSC_1328

Aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikta BiH – UDIK, danas su povodom Međunarodnog dana borbe protiv diskriminacije održali mirovnu akciju na Trgu mladih.

Obilježavanjem ovog datuma apeluje se narod svugdje u svijetu da promoviraju i da slave pravo svakog čovjeka, da živi svoj život sa dostojanstvom, nebitno kako izgleda, odakle dolazi i koga voli.

Edvin Čudić Kanka, koordinator ovog udruženja kazao je da su u UDIKU, kao odgovorni građani BiH smatrali da je upravo bilo potrebno ovaj dan obilježiti u Brčkom, jer se, kako je naveo, iako je ovaj grad primjer multikulturalnosti i multietičnosti još uvijek u političkim strankama i institucijama vodi diskriminacija protiv određenih ljudi i određenih stvari, kao što je slučaj i sa ostalim dijelovima BiH.

Ovom prilikom, Čudić je naglasio da je nakon Sarajeva gdje je matični ured, ovo udruženje otvorilo svoju prvu podružnicu upravo u Brčko distriktu BiH.

„ Za građane Distrikta to znači da će se u budućnosti bar jednom mjesečno susretati sa ovakvim aktivnostima, koje će se vezati sa međunarodnim danima, a čime ćemo pokazati mnogo veći nivo solidarnosti, empatije, odnosno izgradnje zajednice mira. Mi nismo stranka, mi se bavimo otvaranjem tabua na jedan kamerni način“, dodao je Čudić.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica